петак, 1. јул 2011.

Festival srpskog filma fantastike ponovo u sedlu: dvobroj 5/6 u Beogradu od 1. do 3. oktobra


Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji vode njegovi osnivači, Jovan Ristić i Miroslav Lakobrija, konačno je izašao iz hibernacije. Njegovo dvobroj izdanje (5/6) biće održano od 1. do 3. oktobra u Domu omladine Beograda i, prilično izvesno, na još jednoj lokaciji, o čemu će obaveštenje biti izdato za koji dan.


Jovan za sada može da potvrdi da će festival imati takmičarski program, i da će ga otvoriti dugoočekivani film Miroslava Lakobrije THE LAST DROP o kojem je na ovom blogu već bilo reči. 


Festival srpskog filma fantastike prvi put je održan u januaru 2006. godine u Domu omladine Beograda, kao jedan od progama konvencije ljubitelja fantastike "Beokon".


Potom je FSFF dobio zaseban život kao putujuća manifestacija, koja je obišla Srbiju i sve republike bivše Jugoslavije izuzev Makedonije. Na toj turneji je imala više od 30 nastupa.


U međuvremenu, FSFF je u sklopu "Beokona" imao još tri godišnja izdanja u Beogradu, od kojih je poslednje održano u Domu omladine Beograda u januaru 2009. godine.



Zatim je FSFF imao samostalno, vanredno izdanje nazvano Festival srpskog filma fantastike "četiri i po" koje je bilo retrospektivnog karaktera a održano je u Muzeju jugoslovenske kinoteke u oktobru 2009. godine.


Nažalost, dugoočekivano peto izdanje FSFF nije moglo da bude održano zbog finansijskih problema i što je još važnije - zbog nedostatka adekvatnog prostora, s obzirom da je centar Beograda u istoj godini ostao bez dva nezavisna bioskopa: "Balkana", koji je ugašen, i sale Doma omladine Beograda, koja se renovirala.

Ali, svakoj krizi dođe kraj, i FSFF nastavlja dalje...

Нема коментара:

Постави коментар